PIETARIN NÄHTÄVYYDET

Verikirkko

Verikirkko eli Kristuksen ylösnousemuksen katedraali on Pietarissa sijaitseva ortodoksinen kirkko. Kirkon nimi kertoo paikasta, jossa Alexander II haavoittui kuolettavasti 1.3.1881 terroristiryhmän hyökkäyksessä. Alexander II ilmoitti välittömästi isänsä kuoleman jälkeen pystyttävän kirkon hänen isänsä murhapaikalle. Hän halusi rakentaa kirkon perinteiseen venäläiseen tyyliin eikä länsimaiseen tyyliin, joka oli tuolloin suosittua Pietarissa. Vuonna 1907 pystytetty Verikirkko oli aikanaan moderni: valaistus hoidettiin hehkulampuilla ja lämmitys pattereilla.

Iisakinkirkko

Iisakinkirkko on Pietarin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kirkko sijaitsee Iisakin aukion pohjoislaidassa. Maailman neljänneksi korkeimman kupolirakennuksen rakentaminen kesti neljäkymmentä vuotta. Iisakin kirkon ylätasanteella kupolia kannattelevan pylväikön kohdalla on näköalatasanne, josta avautuu upea näköala joka ilman suuntaan. Ortodoksinen kirkko on saanut nimensä bysanttilaisesta munkista, Pyhästä Iisak Dalmatialaisesta, jonka muistopäivänä (30. toukokuuta) Pietari I oli syntynyt.

Talvipalatsi

Talvipalatsi on Pietarissa sijaitseva Venäjän keisarien entinen palatsi. Talvipalatsi oli Venäjän vallankumoukseen asti tsaariperheen asuinpaikka. Nykyisin palatsissa on Pietarin Eremitaasi eli Venäjän suurin ja yksi koko maailman suurimmista taide- ja kulttuurihistoriallisista museoista. Kokoelmissa on noin kolme miljoonaa taideteosta ja muuta kulttuurihistoriallista näyttelyesinettä. Liput Talvipalatsiin ja Emeritakseen maksavat 600 ruplaa eli noin 8 euroa.

Aleksanteri Nevskin luostari

Aleksanteri Nevskin luostari sijaitsee Pietarin pääkadun Nevski prospektin eteläpäässä. luostari on yksi kolmesta Venäjällä Lavran eli pääluostarin arvon saaneesta luostarista. Pietari Suuri perusti luostarin vuonna 1710. Luostariin rakennettiin vuonna 1717 Pyhän Aleksanteri Nevskin kirkko. Aleksanteri Nevskin luostari on nimetty venäläisen kansallissankarin mukaan. Luostari on avoinna joka päivä klo 6.00–20.00.

Jusupovin palatsi

Jusupovin palatsi on Pietarin loistavimpia kartanorakennuksia. Se sijaitsee Moika-joen rantakadulla. Keltainen pitkä palatsi on saanut nimensä Jusupovien ruhtinassuvun mukaan. Palatsi oli ruhtinassuvun omistuksessa vuodesta 1830 aina vallankumoukseen, vuoteen 1917 saakka. Suku oli Venäjän varakkaimpia sukuja. Tässä palatsissa murhattiin tsaarin hovin neuvonantaja Grigori Rasputin. Jusupovin palatsi on avoinna joka päivä klo 11.00–18.00.

Pietari-Paavalin linnoitus

Linnoitus sijaitsee Jänissaarella Nevajoen rannalla. Pietari-Paavalin linnoitus on kaupungin historiallinen keskus. Linnoituksen perusti Pietari Suuri vuonna 1703 suurta Pohjan sotaa varten. Sitä ei kuitenkaan koskaan käytetty sodassa, ja myöhemmin linna on toiminut muun muassa vankilana. Linnoituksessa sijaitsee myös Pietari-Paavalin katedraali, jonne on haudattu kaikki Venäjän keisarit Pietari I:stä lähtien.