PIETARIN NÄHTÄVYYDET
Aleksanteri Nevskin luostari
Luostari on nimetty Aleksanteri Nevskin mukaan ja se sijaitsee paikalla, jossa Aleksanteri Nevskin kerrotaan voittaneen ruotsalaiset Nevan taistelussa vuonna 1240. Luostaria alettiin rakentaa jo Pietarin kaupungin alkuaikoina 1700-luvulla Pietari Suuren käskystä. Aleksanteri Nevskin kuoltua hänen jäännöksensä siirrettiin luostariin. Vuonna 1797 luostari sai pääluostarin arvon.
Varsinaisesti kyseessä on luostarialue, joka koostuu useammista kirkoista ja rakennuksista. Luostarin yhteydessä on useita hautausmaita. Erityisesti Tihvinän taiteilijahautausmaa on nähtävyys, minne on haudattu kuuluisia taiteilijoita, kuten muun muassa Tšaikovski ja Dostojevski.
Luostari sijaitsee osoitteessa Naberezhnaya reki Monastyrki 1 ja lähimpiä metroasemia ovat Aleksandra Nevskogo I ja II. Luostari on avoinna päivittäin ja sinne on maksuton sisäänpääsy. Valokuvaamista ei sallita ja kävijöiltä edellytetään, että polvet ja hartiat ovat peitettyinä sekä naisilla olisi suotavaa olla huivi päässä.
Verikirkko
Verikirkko tai kirkko veren päällä on yksi Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä ja se on listattu yhdeksi maailman TOP 25-nähtävyyksistä. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa tsaari Aleksanteri II haavoittui ja kuoli pommi-iskussa saamiinsa vammoihin.
Kirkko on muistomerkki murhatulle tsaarille. Rakentaminen aloitettiin 1883 ja kirkko valmistui 1907.
Kirkossa on katos, joka osoittaa tarkan tapahtumapaikan sekä alkuperäistä kiveystä, missä on ollut tsaarin verta. Koska kirkko oli muistomerkki, se ei koskaan ole ollut tavallisessa kirkollisessa käytössä.
Vuonna 1930 kirkko suljettiin ja se jäi tyhjilleen ja lämmittämättä. Jälkeenpäin sitä käytettiin muun muassa ruumishuoneena, vihannesvarastona ja oopperan kulissivarastona. Rakennus oli tarkoitus purkaa 1940-luvulla, mutta toisen maailmansodan syttyminen pelasti kirkon. Vuonna 1968 kirkosta tuli suojelukohde. 1971 kirkko siirtyi Iisakin museon alaisuuteen ja siellä tehtiin mittavia restaurointitöitä. Kirkon kunnostus kesti 25 vuotta ja kirkko avattiin käyttöön taas 1997. Nykyään kirkko toimii museona.
Verikirkko edustaa uusbysanttilaista tyyliä. Kirkon korkeus on 81 metriä. Kirkossa on yhdeksän kullattua kupolia, kauniita graniitti- ja marmoriverhoiluja sekä vaikuttavia mosaiikkeja, joita on yhteensä 7500 m2. Verikirkko sijaitsee lähellä Nevski Prospektia ja on avoinna muina päivinä, paitsi keskiviikkoisin.
Iisakin kirkko
Iisakin kirkko rakennettiin alunperin Pietarin pääkirkoksi. Kirkko edustaa uusklassista tyyliä ja sen rakentaminen kesti 40 vuotta (1818-1858). Kirkon on suunnitellut ranskalainen arkkitehti Auguste de Montferrand.
Iisakin kirkko on yksi Pietarin kuuluisimpia maamerkkejä. Suuri kirkko on 101,5 metriä korkea ja se on yksi Euroopan suurimpia kupolirakennuksia ja maailman neljänneksi korkein kupolirakennus. Sisätilat ovat 4000 neliötä ja sinne mahtuu yli 10 000 ihmistä. Kirkon rakentamiseen on käytetty useita eri kivilajeja, kuten graniittia, marmoria ja malakiittia. Kupoliin on käytetty 100 kiloa kultaa. Kupolin alaosassa on Näköalatasanne, jonne johtaa yli 200 kivistä porrasta. Tasanteelta näkee kaupungin ylle. Sisällä alttarin yllä on Kristusta esittävä lasimaalaus, joka on maailman suurin.
Kirkko muutettiin museoksi neuvostoaikana. Se on kuitenkin edelleen osaksi toimiva kirkko ja merkittävinä päivinä siellä järjestetään myös jumalanpalveluksia. Iisakin kirkko sijaitsee kaupungin keskustassa, Nevajoen rannan vieressä. Osoite on Isaakievskaja ploshchad 4 ja lähin metro Admiralteiskaja. Kirkko on avoinna päivittäin klo 11-19, lukuunottamatta keskiviikkoa, jolloin se on suljettu.
Talvipalatsi
Talvipalatsi on Pietarissa sijaitseva Venäjän keisarien entinen palatsi. Talvipalatsi oli Venäjän vallankumoukseen asti tsaariperheen asuinpaikka. Nykyisin palatsissa on Pietarin Eremitaasi eli Venäjän suurin ja yksi koko maailman suurimmista taide- ja kulttuurihistoriallisista museoista. Kokoelmissa on noin kolme miljoonaa taideteosta ja muuta kulttuurihistoriallista näyttelyesinettä. Liput Talvipalatsiin ja Emeritakseen maksavat 600 ruplaa eli noin 8 euroa.
Pietari-Paavalin linnoitus
Linnoitus sijaitsee Jänissaarella Nevajoen rannalla. Pietari-Paavalin linnoitus on kaupungin historiallinen keskus. Linnoituksen perusti Pietari Suuri vuonna 1703 suurta Pohjan sotaa varten. Sitä ei kuitenkaan koskaan käytetty sodassa, ja myöhemmin linna on toiminut muun muassa vankilana. Linnoituksessa sijaitsee myös Pietari-Paavalin katedraali, jonne on haudattu kaikki Venäjän keisarit Pietari I:stä lähtien.
Eremitaasi
Eremitaasi on yksi maailman tunnetuimmista museoista Pietarissa. Se on Venäjän suurin taide- ja kulttuurihistoriallinen museo, jonka kokoelmissa on yli kolme miljoona taideteosta ja -esinettä. Museossa on nähtävillä tunnettujen taiteilijoiden töitä, kuten Michelangelo, Leonardo da Vinci, Pierre-Auguste Renoir ja Vincent van Gogh. Alkunsa museo sai Katariina II:n keisarillisesta taidekokoelmasta.
Suuressa museossa vierailuun kannattaa varata aikaa. Kaiken kaikkiaan museossa on yli 350 erilaista huonetta. Museo on avoinna kaikkina muina päivinä, paitsi maanantaisin. Halutessaan tarjolla on opastettuja kierroksia.
Eremitaasi toimii Pietarin keskustassa sijaitsevassa Talvipalatsissa Nevajoen rannalla. Talvipalatsi rakennettiin 1754–1762 alunperin Venäjän keisariperheen edustus- ja asuinrakennukseksi. Palatsi edustaa barokkilaista tyyliä ja sen on suunnitellut arkkitehti Bartalameo Rastrelli. Eremitaasi sijaitsee osoitteessa Dvortsovaja Naberezhnaja 34 ja lähin metro on Admiralteiskaja.
Kommentit
Nähtävyydet — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>