Pietarin palatseja

Taurian palatsi

 

Taurian palatsin on rakennuttanut Katariina II vuosina 1783–1789. Palatsi edustaa klassista arkkitehtuuria ja arkkitehtina toimi Ivan Starov. Palatsin takana on Taurian puisto, joka on suuri ja kaunis maisemapuistoalue. Alunperin Katariina II rakensi palatsin suosikilleen ruhtinas Grigori Potjomkinille.

 

Vuosina 1907-1908 palatsista tuli Venäjän duuman istuntosali ja myöhemmin palatsi toimi muun muassa myös väliaikaisen hallituksen kokouspaikkana. Nykyään palatsi on Venäjän federaation käytössä. Taurian palatsin sijaitsee osoitteessa Spalernaja-katu 47. Lähin metroasema on Tsernysevskaja.

 

Marmoripalatsi

 

Marmoripalatsi on rakennettu  vuosina 1768-1785. Palatsin edustaa 1700-luvun lopun arkkitehtuuria ja sen on suunnitellut arkkitehti Antonio Rinaldi. Marmoripalatsi sijaitsee Neva-joen rannalla. Nimensä mukaisesti palatsin sisätiloja ja julkisivun koristeita koristaa marmori. Rakennuksessa on käytetty yhteensä seitsemää erilaista marmorilajia.

 

Katariina II rakensi Marmoripalatsin suosikilleen kreivi Grigori Orloville. Vuonna 1937 paikassa oli Lenin-museo. Lenin-museon aikaan pääsisäänkäynnin edessä seisoi panssariauto ”Pääoman vihollinen”. Vuodesta 1992 lähtien palatsi on toiminut Venäläisen taiteen museon näyttelytilana.  Palatsi sijaitsee osoitteessa Millionnaya St, 5/1.

 

Stroganovin palatsi

 

Stroganovin palatsi on rakennettu vuosina 1752–1754.  Alunperin palatsi kuului nimensä mukaisesti Stroganovin suvulle. Palatsin on suunnitellut arkkitehti Bartolomeo Rastrelli ja se edustaa barokkityyliä. Vuonna 1988 palatsista tuli yksi Venäläisen taiteen museon näyttelytiloista. Osoite on Nevski prospekt 17. Lähimmät metroasemat ovat Nevski Prospekt ja Gostinyi dvor.

 

Jusupovin palatsi

 

Jusopovin palatsi on yksi Pietarin loisteliaimmista palatseista. Moikajoen rannalla sijaitseva palatsi on saanut nimensä Jusupovien ruhtinassuvun mukaan. Palatsi edustaa klassista arkkitehtuuria ja rakennuksen vanhimmat osat ovat 1700-luvun lopulta peräisin.  Toisen maailmansodan jälkeen palatsi tuhoutui pahoin, jonka jälkeen palatsia on restauroitu entiselleen.

 

Erityisesti Jusupovin palatsi tunnetaan Grigori Rasputinin murhan tapahtumapaikkana. Nykyään palatsissa on museo, missä on erilaisia näyttelyitä. Lisäksi palatsissa on oma pieni teatteri, missä järjestetään konsertteja ja teatteriesityksiä. Palatsiin pääsee tutustumaan päivittäin klo 11-17 ja kierrokselle on mahdollista saada myös mukaan maksullinen ääniopas.

 

Palatsi sijaitsee osoitteessa: Naberezhnaja Reki Moiki 94 ja lähimmät metroasemat ovat Sadovaja, Sennaja, Spasskaja ja Admiralteiskaja.


Kommentit

Palatsit — 1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>