Pietari, Venäjän toiseksi suurin kaupunki, on kuuluisa upeasta arkkitehtuuristaan ja kauniista paikoistaan. Yksi kaupungin nähtävyyksistä, joita ei voi ohittaa, ovat sen lukuisat patsaat. Pietarissa näkyykin vahvasti Venäjän historialliset ja kulttuuriset juuret, ja patsaat ovat osa tätä rikasta perintöä.

Pietarin patsaat kertovat tarinoita niin Venäjän hallitsijoista kuin maan kansallisista sankareistakin. Kaupungin keskustassa sijaitsee esimerkiksi Iisakinkirkon edustalla seisova kolossaalinen Aleksanteri II:n ratsastajapatsas. Patsas on omistettu keisari Aleksanteri II:lle, joka tunnetaan Venäjän vapauttajana ja uudistajana. Sen komea ulkonäkö ja vaikuttava koko tekevät siitä yhden kaupungin merkittävimmistä maamerkeistä.

Toinen vaikuttava patsas Pietarissa on Pronssiratsastaja, joka kuvaa kaupungin perustajaa Pietari Suurta. Patsas sijaitsee Senaattorin aukiolla, ja se edustaa Venäjän imperiumin valtaa ja vallan symbolia. Pronssiratsastaja on yksi kaupungin kuuluisimmista patsaista, ja sen ympärillä onkin usein paljon turisteja ihailemassa sitä.

Pietarin patsaat eivät kuitenkaan rajoitu vain keskustaan, vaan niitä löytyy myös kaupungin eri kaupunginosista. Esimerkiksi Aleksanteri Nevskin luostarin yhteydessä sijaitsee venäläisen kirjallisuuden suuren mestarin Fjodor Dostojevskin muistopatsas. Patsas kuvaa Dostojevskia istumassa tuolilla ja hänen lumoava läsnäolonsa vetää puoleensa kirjallisuuden ystäviä ympäri maailmaa.

Pietarin patsaat eivät ainoastaan korista kaupunkia, vaan ne myös kertovat tarinoita Venäjän historiasta. Ne ovat osa kaupungin identiteettiä ja kiehtovat niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoita. Pietarin patsaat tarjoavatkin vierailijoille mahdollisuuden tutustua Venäjän menneisyyteen ja sukeltaa syvälle sen rikkaaseen kulttuuriin.

 • Aleksanteri II:n ratsastajapatsas: Aleksanteri II:n ratsastajapatsas sijaitsee Pietarissa Senaatintorilla. Patsas kuvaa keisari Aleksanteri II:ta ratsastamassa hevosella.
 • Pietari Suuren ratsastajapatsas: Pietari Suuren ratsastajapatsas on yksi Pietarin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Patsas sijaitsee Pietarhovin puistossa ja kuvaa Venäjän keisari Pietari Suurta ratsastamassa sotaratsulla.
 • Iivana Julma -patsas: Iivana Julma -patsas sijaitsee Moskovassa. Patsas kuvaa Venäjän tsaari Iivana Julmaa istumassa valtaistuimellaan.
 • Aleksanteri Nevskin patsas: Aleksanteri Nevskin patsas sijaitsee Pietarissa Aleksanteri Nevskin luostarin edustalla. Patsas kuvaa pyhimystä Aleksanteri Nevskiä ratsastamassa hevosella.
 • Aleksanteri III:n ratsastajapatsas: Aleksanteri III:n ratsastajapatsas sijaitsee Pietarissa Mars-kentällä. Patsas kuvaa keisari Aleksanteri III:ta ratsastamassa hevosella ja se on yksi kaupungin suurimmista patsaista.
 • Nikolai I:n patsas: Nikolai I:n patsas sijaitsee Pietarissa Nikolain aukiolla. Patsas kuvaa keisari Nikolai I:ä seisomassa.
 • Rinaldin patsas: Rinaldin patsas sijaitsee Pietarissa Rinaldin aukiolla. Patsas kuvaa italialaisen kuvanveistäjän Rinaldin itsensä esittämänä.
 • Kuolleiden laivaston merimiehet -patsas: Kuolleiden laivaston merimiehet -patsas sijaitsee Pietarissa Vasilinsaarella. Patsas kuvaa Venäjän laivaston merimiehiä, jotka kuolivat 1800-luvun alussa Napoleonin sodissa.
 • Mihail Kalashnikovin patsas: Mihail Kalashnikovin patsas sijaitsee Moskovassa. Patsas kunnioittaa venäläistä insinööriä Mihail Kalashnikovia, joka keksi kuuluisan AK-47 -rynnäkkökiväärin.
 • Verisunnuntai-uhrin muistopatsas: Verisunnuntai-uhrin muistopatsas sijaitsee Pietarissa Verisunnuntai-uhrin muistopaikalla. Patsas kuvaa Venäjän kansaa edustavaa surunnaista, joka muistuttaa vuonna 1905 verisunnuntaina tapahtuneista mielenosoituksista ja verilöylystä.
 • Aleksanteri Pushkinin patsas: Aleksanteri Pushkinin patsas sijaitsee Pietarissa Mikaelin linnan edustalla. Patsas kuvaa Venäjän kuuluisaa runoilijaa Aleksanteri Pushkinia istumassa penkillä.
 • Dmitri Mendelejevin patsas: Dmitri Mendelejevin patsas sijaitsee Pietarissa Mendelejev-nimisessä puistossa. Patsas kuvaa venäläistä kemistiä Dmitri Mendelejeviä, joka laati alkuaineiden jaksollisen järjestelmän.
 • Sergei Kirovin patsas: Sergei Kirovin patsas sijaitsee Pietarissa Kirovin aukiolla. Patsas kuvaa venäläistä vallankumousjohtajaa Sergei Kirovia.

Pietarin patsaat ovat ainutlaatuinen osa kaupungin kulttuuriperintöä ja tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua Venäjän historiaan ja merkittäviin henkilöihin. Näiden patsaiden läsnäolo Pietarissa kertoo kaupungin kunniakkaasta menneisyydestä ja siitä, miten Pietari Suuri on vaikuttanut Venäjän kehitykseen.

Pietarin patsaita löytyy ympäri kaupunkia ja ne kertovat monipuolisesti eri aikakausien ja henkilöiden tarinoita. On mielenkiintoista huomata, miten nämä patsaat edustavat eri taidesuuntauksia ja kuinka ne ovat saaneet paikkansa kaupungin maisemassa.

Jotta vierailijat voivat saada täyden hyödyn Pietarin patsaista, olemme luoneet alasivut, joilla käsitellään tarkemmin näitä patsaita ja niiden historiaa. Toivomme, että nämä tiedot innoittavat vierailijoita tutustumaan patsaisiin ja niiden merkitykseen vielä paremmin.

Haluamme myös kannustaa vierailijoita kommentoimaan tällä sivulla tai alasivuilla, jakamaan tietoa sosiaalisessa mediassa ja kertomaan omia kokemuksiaan Pietarin patsaista. Olemme kiinnostuneita kuulemaan, mitä mieltä vierailijat ovat näistä patsaista ja mitä ne heille merkitsevät.

Pietarin patsaat ansaitsevat oman paikkansa Venäjän matkailukaartissa. Ne tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua maan historiaan ja kulttuuriin. Toivomme, että tämä artikkeli ja sen alasivut inspiroivat vierailijoita tutkimaan Pietarin patsaita ja saamaan niistä uusia havaintoja ja kokemuksia.