Palatsiaukio

Palatsiaukio rakennettiin tekemään vaikutus, sen tuli ilmaista Venäjän tsaarikunnan mahtia. Se on kaksi kertaa suurempi kuin Moskovan punainen tori. Viiden hehtaarin kokoisen palatsin aukion on suunnitellut venäläisen uusklassismin guru Carlo Rossi. Parhaimmat näkymät palatsin aukiolta saa, kun lähestyy aukiota riemukaaren läpi Bolsaja Morskaja-kadulta.

Aukion keskellä kohoaa 47 metriä korkea Aleksanterin pylväs-monumentti, joka kunnioittaa Venäjän voittoa Napoleonista. Pylvään päässä seisoo pronssinen enkeli, joka pitää kädessään ristiä. Enkelin kasvojen sanotaan muistuttavan tsaari Aleksanteri I:n kasvoja. Pylväs on yksi maailman suurimmista tukematta seisovista monumenteista, sillä graniittipylvästä ei ole kiinnitetty mihinkään, vaan se tasapainoilee oman 600 tonnin painonsa varassa. Palatsinaukio on suurten juhlien ja konserttien näyttämö.

Palatsinaukiota hallitsee vuonna 1762 valmistunut Talvipalatsi, joka oli tsaariperheen virallinen asunto vuoden 1917 vallankumoukseen saakka. Palatsissa toimii nykyisin Emeritaasi, joka on yksi maailman suurimmista taidemuseoista. Aukion toisella puolella on puoliympyrän muotoon rakennettu kaksi keltavalkoista rakennusta. Rakennuksissa sijaitsevat pääesikunta ja ministeriöt.


Kommentit

Palatsiaukio — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>